DAG 1: Operationsdagen LASEK/NOCUT

Helgen innan ögonoperationen var jag på en minisemester på The Reef i Danmark. Jag kände att jag hade viss förkylning på gång i kroppen och försökte strypa den med ingefära, vilket dämpade förkylningen för stunden. Men jag kände mig tvungen att på måndagen innan operation, ringa till Vårda och höra ifall jag med viss förkylning kunde genomföra operationen. Jag fick som svar att lite snuva ska inte kunna hindra operationen, men låt Hans besluta hur vi ska göra på operationsdagen.

Dags för ögonoperation!

Efter att hunnit med arbete i 4-5 timmar så begav jag mig mot Hötorget i Stockholm för min inplanerade ögonoperation.

Jag hade knappt hunnit med lunch så jag vräkte i mig ett par studentkorvar på Pressbyrån. Eftersom jag kände att jag hade lite extra tid på mig, cirka 15 minuter, så hann jag även slänga i mig en liten hamburgare på en grill i närheten.

Väl inne på Kammarkagatan så satt jag ner med en kopp kaffe och en kaka innan sjuksköterskan ropade in mig för en genomgång inför operationen.


En kvinna som också skulle göra samma operation fick också vara med under denna genomgången och det var väldigt mycket information om hur ögonen skulle behandlas efter operationen.

Sjuksköterskan rekommenderade mig att ta en lugnande tablett, Stesolid, vilket jag gjorde direkt.

Enligt FASS “Stesolid tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för bensodiazepiner. Det verkar genom att förstärka effekten av en dämpande substans (GABA) i hjärnan. Därigenom verkar det lugnande, ångestdämpande, kramplösande och muskelavslappande. ”

Tårersättningsvätska skulle efter operation droppas var 10e minut för att förhindra långsam läkning och torra ögon, vilket både jag och kvinnan tyckte lät extremt mycket.

 

Operationssalen

Sedan var det dags att byta rum. Vi gick mot operationsrummen och var innan vi gick in där tvungna att ta på oss en blå rock, en ful grön mössa och blåa skoskydd för att inte sprida bakterier.

Kvinnan som hade varit med mig inför operationen fick börja sin operation medan jag själv fick sitta och vänta på en ganska obekväm trästol.

Jag hörde dem hela tiden prata, men kunde inte se något från operationen. Det kom ett ganska läskigt ljud från rummet där hon blev opererad och jag förstod att det var lasermaskinen som rockade loss i hennes ögon därinne.

Minuterna kändes oerhört långa, medan jag satt på den obekväma stolen, men till slut kom Hans (kirurgen) fram till mig och bad mig komma in i hans rum. Inne i rummet var det lättsam stämning och Hans skämtade en hel del vilket gjorde att jag tappade fokus på just operationen. Mina ögon undersöktes i några instrument för att kontrollera min ljuskänslighet, vilken jag inte kan minnas direkt att samma undersökning gjordes i förundersökningen. 2-3 månader med solglasögon dagtid sa Hans, är det vanliga som de rekommendera. På dig rekommenderar jag att du använder solglasögon 4 månader. Jag vet med mig att jag är extremt ljuskänslig så jag förstod att jag behöver använda solbrillor en längre tid.

solglasögon - uv skydd ögon

Lasermaskinen

I operationsrummet fick jag lägga mig på en bekväm brits och blev omhändertagen av Malin som jag pratat med några gånger tidigare om operationen. Jag kände ingen nervositet alls, mer än att jag skulle eventuellt börja blinka eller titta fel in i lasermaskinen.

Men känn lugnet…

Lasern i den moderna lasermaskinen ger ingen värmeutveckling. Lasern har en trackingmekanism som följer ögat 1048 ggr i sekunden, vilket gör att lasern exakt träffar rätt även om blicken skulle flacka. Laserapperaturen har även inbyggd stoppmekanism ifall man skulle slita sig loss, så att lasermaskinen kan fortsätta där den avslutade.

Sjuksköterskan la bedövningsmedel i mina ögon som sved till lite och jag fick problem att se några sekunder och la sedan i lite extra bedövning för säkerhetsskull.

Britsen kändes oerhört bekväm, med tanke på att jag suttit på den hårda stolen innan operation (så det kanske fanns en baktanke med att ha obekväma stolar).

Lasern ställdes in på mitt vänstra öga och jag skulle fästa blicken mot ett grönt blinkande ljus som blev suddigare och suddigare under operationen. Kirurgen sa sedan, nu är det 15 sekunder kvar och jag kände lättnad, att det här går ju utmärkt, utan några som helst problem.

Relax

Efter lasern var färdig med mitt vänstra öga så sprutade sjuksköterskan in en kall dusch i ögat för att kyla ner efter laserns arbete. Den isduschen kändes något obekväm, men inte så värst farligt ändå.

Samma procedur följde sedan med mitt högra öga och efter operationen var klar så bad kirurgen mig se vad klockan visade. Jag svarade direkt 19 minuter i 4 och kunde se klockan tydligt.

Efter operationen fick jag gå in i ett vilrum där jag fick sitta i en bekväm liggfåtölj. Kvinnan som hade opererats precis innan mig hade redan gått, så jag var helt själv därinne och fick mumsa på chokladmuffins och dricka kaffe.

Jag tänkte att jag ligger här lite extra länge för att känna mig bekväm med mina ögon.

Min flickvän som är från Stockholm skulle möta mig på kliniken, men hade villat bort sig totalt, så efter cirka 30 minuter i vilrummet bestämde jag mig för att gå hem.

Just efter operationen. då jag låg i vilrummet skulle jag önskat att någon sjuksköterska kunde kommit in och berättat lite mer hur snabbt jag ska börja droppa tårersättning osv i ögonen. Jag fick tag i en sköterska och fick svar på mina frågor efter att nästa person kom in i vilrummet med en sköterska.

Väl utanför valsade jag omkring en del och letade efter min tjej som var lost in Stockholm, hon hittade till slut till Sveavägen och vi kunde ta oss hem från Hötorget med kommunala medel.  Efter att vi åkt pendeln till Jakobsberg kände jag att det vore skönt att promenera lite så vi skippade bussen och promenerade cirka 30 minuter hem. Det var inga problem med synen alls på vägen hem, förutom att jag kände mig lite lätt snurrig då blicken skulle fokuseras.

 

 

 

Kommentera
Categories: Ögonoperation Tags: Etiketter:, ,